Ex-Statenlid VVD voor rechter om fraude

Het voormalig Drentse Statenlid voor de VVD Berthold Ziengs moet zich dinsdag voor de rechtbank in Assen verantwoorden voor fraude. Justitie verdenkt hem van btw-fraude, valsheid in geschrifte en witwassen. Het fraudebedrag zou in de tonnen lopen. De 45-jarige Ziengs stapte vanwege de verdenkingen twee jaar geleden op als Statenlid.

Bedrijfsadviseur Ziengs was secretaris van de VVD-fractie in de Provinciale Staten van Drenthe. Ook hield hij zich bezig met de communicatie en de pr van de liberalen in de noordelijke provincie. In die hoedanigheid leidde Ziengs drie verkiezingscampagnes.

Ziengs gaf zijn Statenzetel op nadat de fiscale opsporingsdienst FIOD in de zomer van 2011 een inval deed en zijn administratie in beslag nam. Wel bleef hij actief als ledenwerver voor de Club van 100, zo werd vrijdag bekend. De organisatie voor Drentse ondernemers is nauw gelieerd aan de VVD.

Hoewel Ziengs formeel geen functie meer vervult binnen de liberale partij, is hij niet de enige VVD'er die het OM op de korrel heeft. De Noord-Hollandse oud-gedeputeerde Ton Hooijmaijers moet zich binnenkort eveneens verantwoorden voor fraude.

In Limburg zijn oud-gedeputeerde en oud-senator Jos van Rey en oud-voorzitter van de VVD in de provincie Ricardo Offermanns verwikkeld in een affaire die draait om ambtelijke corruptie en schending van het ambtsgeheim. De VVD stelde in mei een commissie in die het integriteitsbewustzijn in de partij moeten vergroten.