Minister: duizenden Roemenen naar Nederland

Als op 1 januari de grenzen opengaan voor Roemenen en Bulgaren, zullen duizenden Roemenen naar Nederland komen, maar het zullen er geen tienduizenden worden. Dat verwacht de Roemeense minister van sociale zaken Mariana Campeanu, zegt zij in een interview met persbureau Novum.

"Sinds de jaren negentig hebben heel veel Roemenen hun land verlaten, vooral naar landen als Spanje, Italië en Frankrijk. Wie weg wilde, is allang vertrokken", stelt Campeanu. "Bovendien is Nederland voor Roemenen ongeveer het minst aantrekkelijke land, vanwege de grote verschillen in taal en cultuur."

Campeanu is maandag in Nederland om deel te nemen aan topoverleg in Den Haag over de openstelling van de grenzen voor Roemenen en Bulgaren per 1 januari, met onder anderen haar Nederlandse ambtgenoot Lodewijk Asscher (PvdA). Hij luidde onlangs de noodklok over de gevolgen van de komst van Oost-Europese werknemers voor de arbeidsmarkt in de rijkere EU-landen zoals Nederland. Hij sprak van 'code oranje' voor de arbeidsmarkt.

Campeanu zegt het pleidooi van Asscher niet te begrijpen. "Ik ga hem vragen wat hij precies bedoelt. Ook zal ik hem vertellen dat ik geloof in een benadering waarin alle burgers dezelfde rechten hebben. Er mag geen sprake zijn van eersterangs en tweederangs burgers van de Europese Unie."

Volgens Campeanu zijn de Nederlandse zorgen over de komst van Roemenen en Bulgaren overdreven. "Dat beeld wordt geschapen door politici en de media, maar er is geen grond voor. De aantallen zullen misschien in de duizenden lopen, maar zeker niet in de tienduizenden. In dat getal zijn inbegrepen de vele Roemeense jongeren die graag naar Nederland willen om te studeren."

Roemenië kwam in 2007 bij de Europese Unie, tegelijk met Bulgarije. Nederland bedong dat werknemers uit beide landen niet meteen vrije toegang kregen, maar nog een werkvergunning moesten aanvragen. Dat uitstel is volgens Europese regels maximaal zeven jaar mogelijk. Dat betekent dat Roemenen en Bulgaren per 1 januari vrije toegang hebben.

PVV en SP willen dat de Nederlandse arbeidsmarkt langer gesloten blijft. Om dat standpunt te onderstrepen overhandigde PVV-leider Geert Wilders maandagochtend bij de Roemeense ambassade in Den Haag een bord met de tekst 'verboden toegang', in zowel het Nederlands als het Roemeens.

Roemenië is echter niet bereid te praten over het uitstellen van de vrije toegang van Roemeense werknemers tot Nederland, zegt Campeanu. "Dat is ontoelaatbaar, want het is in strijd met de afspraken. Zeker Nederland, als het meest vooruitstrevende land van Europa, past het niet met dergelijke stellingnames te komen."

Campeanu zegt Nederland hulp te willen bieden bij het aanpakken van uitbuiting, zwart werk en andere misstanden rondom arbeidsmigratie. De Roemeense autoriteiten wisselen al informatie uit met de Nederlandse Inspectie SZW. "Wij zijn graag bereid nauwer te werken om negatieve fenomenen op de arbeidsmarkt verder aan te pakken."

Overigens stelt Campeanu dat misstanden zich vooral voordoen als gevolg van de beperkingen voor Roemeense werknemers. Die werken illegale arbeid in de hand, met alle problemen die daarbij horen. "In landen waar geen beperkingen zijn, zoals Italië, zijn geen problemen. Wij zijn bereid samen met Nederland naar oplossingen te zoeken. Verdere restricties zijn niet het antwoord."