Mechelse moslims boos om schapenslachttaks

De Nederlandse overheid wordt steeds creatiever met het heffen van belastingen, maar ook onze zuiderburen kunnen er wat van. In het Offerfeest dat over een maand plaatsvindt heeft de gemeente Mechelen een nieuwe inkomstenbron gezien: ze vragen vijftien euro per schaap dat tijdens het Offerfeest geslacht wordt.

Volgens de gemeenteraad is het een volkomen logische bijdrage: "Omdat we met de stad de slachtvloeren inrichten en omdat we ook instaan voor de afvoer van het slachtafval. Bovendien zetten we stadswachten in voor het handhaven van de goede orde. Dat kost de Mechelse gemeenschap heel wat geld," zegt wethouder van diversiteit Marc Hendrickx.

Maar de moslimgemeenschap is helemaal niet kwaad over de taks, zegt een woordvoerder van een lokale moskee: "Het is meer het feit dat we niet eens betrokken zijn geweest bij gesprekken of vergaderingen daaromtrent. Het Offerfeest is op 15 oktober en nu, een maand van tevoren, zegt men plots dat dit er gaat komen".

De Mechelse moskeeën roepen op tot een boycot van de schapenslacht. Hendrickx hoopt echter dat het niet zo ver zal komen: "We gaan de komende dagen samenzitten en ik ben ervan overtuigd dat we daar samen ook zullen uit geraken."

Het is bij het schrijven van het artikel onbekend of Mechelen ook tijdens religieuze feestdagen als Pasen en kerst speciale taksen gaat uitvaardigen om de kosten van de overheid te dekken.