Malala ontvangt Kindervredesprijs in Den Haag

De Pakistaanse voorvechtster voor meisjesonderwijs Malala Yousafzai heeft vrijdag in de Ridderzaal de Internationale Kindervredesprijs ontvangen. De prijs, een beeldje van een kind dat de wereld in beweging brengt, werd overhandigd door de Jemenitische winnares van de Nobelprijs voor de Vrede in 2011 Tawakkol Karman.

Yousafzai, die inmiddels naar school gaat in Groot-Brittannië, hield een toespraak in de Ridderzaal. Daar wees ze erop dat het in Groot-Brittannië, Nederland, de rest van Europa en de Verenigde Staten als vanzelfsprekend wordt gezien om naar school te gaan. "Het is een volkomen normaal en verwacht onderdeel van het opgroeien. Dat moet het ook zijn. Ik wil leven in een wereld waar onderwijs in iedere hoek van de aardbol vanzelfsprekend is."

Kinderrechtenorganisatie Kidsrights investeert naar aanleiding van Yousafzai's onderscheiding een ton in projecten ter bevordering van onderwijs voor meisjes in Pakistan. Bij de uitreiking waren onder anderen premier Mark Rutte (VVD), staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) en directeur-generaal van Unesco Irina Bokova aanwezig.

De inmiddels 16-jarige tiener werd vorig jaar oktober door haar hoofd geschoten. De Taliban eisten de aanslag op en lieten weten dat zij doelwit was omdat ze 'westers gedachtegoed' verspreidde en zich op een blog kritisch had uitgelaten over de Taliban omdat die tegen meisjesonderwijs is.

Door de aanslag barstte een storm van kritiek los en de strijd van Yousafzai voor vrouwenrechten kreeg wereldwijde aandacht. De tiener werd naar Groot-Brittannië gebracht voor behandeling, waar ze onder meer een schedelreconstructie onderging. In februari werd ze uit het ziekenhuis ontslagen, een maand later maakte ze bekend aan een boek te werken over de traumatische gebeurtenis en haar campagne voor onderwijs.