EU-hof verwerpt sancties tegen 8 Iraanse bedrijven

Acht Iraanse banken en bedrijven zijn ten onrechte door de Europese Unie met sancties getroffen. Dat heeft het Europees Hof van Justitie vrijdag geoordeeld. De sancties, ingesteld als straf voor Irans omstreden kernprogramma, zijn door het hof dan ook ongeldig verklaard. Ze blijven evenwel nog twee maanden van kracht, hangende een mogelijk beroep tegen de uitspraak.

Naar het oordeel van het in Luxemburg zetelende hof zijn er tegen de acht getroffen instellingen onvoldoende bewijzen van betrokkenheid bij het nucleaire programma.

In maart van dit jaar besloten de ministers van buitenlandse zaken van de EU-lidstaten juist meer Iraanse personen en bedrijven toe te voegen aan de sanctielijst. Het Westen heeft in verschillende rondes sancties tegen Iran ingesteld, in de hoop Teheran ertoe te bewegen zijn uraniumverrijkingsprogramma terug te schroeven. Westerse landen verdenken Iran ervan in het geheim aan kernwapens te werken. Teheran zegt dat zijn atoomprogramma uitsluitend vreedzame doeleinden dient.