'Vegan streaker' vast na protest in stierenarena

De Nederlandse 'vegan streaker' is zondag bij een protestactie in Spanje opgepakt nadat hij tijdens een stierengevecht in de arena was gesprongen. Een Spaanse dierenrechtenorganisatie meldt dat Peter Janssen klappen kreeg en werd geduwd door stierenvechters en omstanders.

Janssen, die het dierenleed dat gepaard gaat met het stierenvechten aan de kaak wilde stelen, sprong de arena in met ontbloot en met leuzen beschreven bovenlijf. Hij bleef daar even staan totdat hij werd vastgegrepen door stierenvechters en de arena uit werd gezet.

Het stierengevecht in de zuidwestelijke stad Mérida werd live uitgezonden door de Spaanse publieke omroep. Volgens de dierenrechtenorganisatie Partido Animalista Pacma werd de Nederlander na een nacht in de cel vrijgelaten. Een rechter zou hem een boete tot drieduizend euro voor zijn actie kunnen opleggen.

De 28-jarige Janssen kreeg zijn bijnaam nadat hij in 2008 in zijn onderbroek in een tv-show van Paul de Leeuw aandacht voor dierenleed had gevraagd. De presentator trok vervolgens de onderbroek van zijn lijf. In 2010 werd hij veroordeeld tot 265 dagen cel en een werkstraf voor het vrijlaten van 2500 nertsen uit een nertsenfokkerij in het Zeeuwse Stavenisse.