Premier Australië verdedigt homohuwelijk

De Australische premier Kevin Rudd heeft zich enkele dagen voor de parlementsverkiezingen sterk gemaakt voor het homohuwelijk. In mei liet hij zijn weerstand tegen het homohuwelijk varen en gaf hij aan legalisering binnen honderd dagen door te drukken als zijn Labor-partij de verkiezingen wint. Op een verkiezingsbijeenkomst Brisbane bevestigde hij zijn nieuwe standpunt.

Een geestelijke uit Brisbane vroeg Rudd naar diens visie op het homohuwelijk en verwees naar een bijbelpassage waaruit opgemaakt kan worden dat het huwelijk louter een verbintenis is tussen een man en een vrouw. Menselijke en sociale omstandigheden veranderen, repliceerde Rudd zijn vragensteller. "De Bijbel leert ons ook dat slavernij een natuurlijke toestand is."

Het fundamentele principe van het Nieuwe Testament is universele liefde, aldus Rudd. "Als u denkt dat homoseksualiteit een onnatuurlijke toestand is, dan kan ik, de wetenschap in ogenschouw nemend, het eerlijk gezegd niet met u eens zijn."

Rudds tegenstrever Tony Abbott is een zelfverklaard tegenstander van het homohuwelijk, ook al is zijn lesbische zus Christine Forster wel een voorvechtster van gelijke behandeling voor homo's en hetero's. Abbotts conservatieve partijverbond maakt de grootste kans de verkiezingen zaterdag te winnen.