Man die moeder hielp te sterven voor de rechter

Albert Heringa, de man die in juni 2008 zijn 99-jarige moeder hielp met sterven, staat vanaf dinsdag terecht voor de rechtbank in Zutphen. Het Openbaar Ministerie vervolgt hem voor hulp bij zelfdoding. Dinsdag worden drie deskundigen gehoord in de zaak. Euthanasievereniging NVVE organiseert een actieontbijt voor de deur van de rechtbank.

De hulp die de 70-jarige Heringa zijn moeder bood bij haar zelfdoding bleef aanvankelijk onopgemerkt. De zaak kwam in de openbaarheid toen begin 2010 een documentaire over de zaak werd uitgezonden. Op basis van Heringa's verklaring in de documentaire dat hij zijn moeder had geholpen met sterven besloot justitie hem te vervolgen. Die beslissing viel pas in december 2012.

De Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde lanceerde maandag onder de titel Manifest 294 een campagne om de aandacht te vestigen op dit soort gevallen. "Hulp is geen misdaad", betoogt de vereniging, die het gewraakte artikel 294 lid 2 uit het Wetboek van Strafrecht geschrapt wil zien.

Bij de moeder van Heringa, Moek, was geen sprake van 'uitzichtloos en ondraaglijk lijden', het wettelijke criterium om euthanasie te mogen toepassen. "Moek was 99 jaar en wilde geen 100 jaar worden. Zij was van mening dat haar leven voltooid was en wilde op een waardige en humane wijze sterven", zo laat het kantoor van Heringa's advocaat Wim Anker weten.

Justitie liet in december weten vervolging te hebben ingesteld vanwege de gevoeligheid en complexiteit van de zaak. De rechter moet volgens het OM uitmaken of Heringa, die geen arts is, strafbaar heeft gehandeld.

De NVVE wil Heringa tijdens het proces een hart onder de riem steken en zegt met zo'n 150 leden naar Zutphen af te reizen. Het actieontbijt bij de rechtbank in de Gelderse stad vindt plaats omdat niet voor iedereen plaats is op de publieke tribune.

De maximale straf die Heringa kan krijgen is volgens de NVVE drie jaar cel. Welke straf justitie gepast acht voor Heringa wordt pas duidelijk tijdens de tweede dag van het proces. Die staat gepland voor 24 september.