Stadsbestuur Vlissingen declareerde en dronk

Bij de burgemeester en wethouders van Vlissingen is de afgelopen jaren een declaratiecultuur ontstaan. Dat concludeert een commissie van de gemeenteraad van de Zeeuwse stad. De commissie plaatst ook vraagtekens bij de hoeveelheid alcoholische consumpties die tijdens besprekingen buiten de deur werden genuttigd.

Het rapport met de bevindingen van de commissie werd maandagavond openbaar. De commissie ging een maand geleden aan het werk omdat eerder onderzoek naar het declaratiegedrag en de onkostenvergoedingen van burgemeester René Roep (CDA) en de inmiddels teruggetreden wethouder Jacques Damen (VVD) niet alle vragen beantwoordde.

"In vorige bestuursperiodes was er geen sprake van een declaratiecultuur in de gemeente Vlissingen", zo schrijft de commissie. "Vanaf 2010-2011 is er sluipenderwijs een cultuur ontstaan waarbij het indienen van declaraties gewoon werd." Roep, eerder burgemeester van Gilze en Rijen, werd eind 2010 benoemd. Damen werd halverwege 2011 tussentijds wethouder van financiën omdat zijn voorganger burgemeester werd in Sluis.

Op initiatief van Roep werd een jaar geleden de werkwijze van declareren veranderd. Voortaan tekende niet langer de gemeentesecretaris, maar het stadsbestuur onderling de declaraties af voordat op ambtelijke niveau tot uitbetaling werd overgegaan.

Rond dezelfde tijd werd het een gewoonte om etentjes met creditcard te betalen of rechtstreeks aan de gemeente te laten factureren. "Eventuele problemen kunnen op deze manier worden omzeild", zo concludeert de commissie, die van een 'schimmig gebied' spreekt.

Hoewel over het drankgebruik geen afspraken zijn gemaakt, fronst de commissie wel de wenkbrauwen. "De hoeveelheid alcoholische consumpties die opgevoerd wordt bij sommige facturen lijkt in strijd met het bestuurlijke belang dat met een etentje gediend moet worden."

De commissie keek ook naar de verhuiskosten van Roep. Hij declareerde onder meer meubilair en barkrukken. Tijdens een van de gesprekken met de commissie verving Roep die declaraties door een bon voor het leggen van een vloer, wat wel kan worden gedeclareerd. Bij oud-wethouder Damen plaatst de commissie vraagtekens bij het aantal gedeclareerde kilometers.

Het gemeentebestuur verzet zich tegen de conclusies van het rapport. "Het college stelt vast dat in het rapport feiten, meningen en conclusies/aanbevelingen door elkaar lopen." Dat 'sluipenderwijs' een 'declaratiecultuur' zou zijn ontstaan is volgens het college suggestief en geeft een onjuist beeld. Dat de nieuwe declaratiewijze en het afnemende aantal bonnetjes van restaurants met elkaar zouden samenhangen is niet aangetoond.

Eerder werd in de Vlissingse bonnetjesaffaire bekend dat burgemeester Roep 4500 euro aan onterecht ontvangen vergoeding voor dubbele woonlasten terugbetaalt. Van de in juni wegens gezondheidsklachten teruggetreden wethouder van financiën Damen wil de gemeente tienduizend euro zien, ook vanwege onterecht ontvangen vergoedingen.

De gemeenteraad van Vlissingen bespreekt het rapport van de commissie donderdag tijdens de raadsvergadering.