Delft wil gaan loten voor werktuigbouwkunde

Wie werktuigbouwkunde wil gaan studeren in Delft, moet vanaf volgend jaar mogelijk maar zien te worden ingeloot. De TU Delft wil een dam opwerpen tegen de toestroom aan studenten werktuigbouwkunde, schrijft NRC Handelsblad maandag.

Het aantal nieuwe studenten voor de studie groeide in een jaar tijd van vierhonderd naar zeshonderd. Technische studies zijn op het moment populair. Het aantal studenten dat zich heeft aangemeld voor een studie in Delft ligt veertien procent hoger dan vorig jaar. Een numerus fixus voor de opleiding werktuigbouwkunde is volgens de Delftse bestuursvoorzitter Dirk Jan van den Berg nodig om 'de kwaliteit van ons onderwijs te garanderen'.

De bacheloropleidingen industrieel ontwerpen, bouwkunde, en luchtvaart- en ruimtevaarttechniek kenden in Delft al een studentenstop. Aanstaande studenten worden op basis van hun eindexamencijfers ingedeeld in een lotingsklasse, die hun kans op toelating bepaalt.

De technische universiteiten in Eindhoven en Twente zagen het aantal aanmeldingen in het nieuwe collegejaar, dat maandag begint, met zeventien procent nog iets sterker stijgen dan in Delft. Landelijk meldden zich tot nu toe zes procent meer studenten voor een opleiding in het hoger onderwijs.