KWF wil subsidiegeld terug van Inspire2Live

KWF Kankerbestrijding gaat geld terugvorderen dat aan de in opspraak geraakte stichting Inspire2Live is toegezegd. Dat heeft de organisatie maandag bekendgemaakt in een reactie op het besluit van het bestuur van Inspire2Live om op te stappen. Het gaat in totaal om drie miljoen euro.

De miljoenen waren toegezegd voor een van de programma's van Inspire2Live. Ruim 1,6 miljoen euro was al overgemaakt, de rest van de subsidie wordt nu in kas gehouden. KWF zegt de recente ontwikkelingen te betreuren. Volgens de kankerbestrijdingsorganisatie is het in de eerste plaats slecht voor de patiënten die hopen op een grotere overlevingskans. Ook zorgt het voor vraagtekens bij donateurs en vrijwilligers.

Het voltallige bestuur van Inspire2Live maakte zondagavond bekend op te stappen. De bestuursleden 'nemen hun verantwoordelijkheid' na de ophef rondom het uitgavenpatroon van de organisatie.

Slechts een deel van het geld dat Inspire2Live in de afgelopen jaren heeft ingezameld werd uitgegeven aan kankeronderzoek. Verder kwam een van de oprichters, Coen van Veenendaal, in opspraak omdat hij ruim 160 duizend euro via zijn eigen bv zou hebben geïnd voor zijn werk voor de stichting.