'Minder bijtelling elektrische auto'

Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) is bereid de bijtelling voor elektrische auto's minder te verhogen dan per 2014 is gepland. Dat zegt de bewindsman maandag in het Algemeen Dagblad. Door de verhoging zou de verkoop van elektrische auto's compleet instorten, zo vreest de autobranche.

Weekers erkent het probleem en zou volgens anonieme bronnen aan een compromis werken. "Er valt met mij over een extra schijf of regeling te praten, maar dan moet er wel iets anders worden geschrapt", zegt hij in de ochtendkrant. "Hier geldt: het moet simpeler en mag niet duurder."

Brancheorganisaties RAI en Bovag vrezen dat kopers massaal afhaken wanneer de bijtelling voor elektrische auto's stijgt. Nu is de bijtelling nog nul procent, maar volgend jaar wordt dat verhoogd tot zeven procent. "Waar deze auto's nu nog zeer interessant zijn voor de zakelijke markt vanwege hun fiscale stimulering, zal de markt voor volledig elektrische auto's bij een bijtelling van zeven procent volledig tot stilstand komen", aldus de RAI.