[Vuelta] Moreno slaat dubbelslag op steile wand

Dani Moreno heeft zondag zijn tweede etappezege in de Vuelta gewonnen. De Spanjaard van Katusha sprong op een kilometer van de streep, toen de renners aan de laatste extreem steile klim in Valdepeñas de Jaen begonnnen, weg en bleef alleen. Alejandro Valverde (Movistar) en Moreno's ploegmaat Joaquim Rodriguez kwamen op vier tellen als tweede en derde over de streep.

Rodetruidrager Nicolas Roche werd vierde in de rit. De Ier van Saxo-Tinkoff zag Moreno voorbij komen in het klassement. De dagwinnaar heeft een voorsprong van een tel op Roche. Vincenzo Nibali (Astana) leverde tijd in en staat op twintig seconden. Valverde is vierde op 22 tellen en Chris Horner (Radioshack) staat vijfde met een achterstand van 28 seconden.

Belkin-renners Laurens ten Dam en Bauke Mollema gaven respectievelijk een halve minuut en 43 seconden toe. Ten Dam staat zeventiende in het klassement op 2.25 minuten van de leiderstrui. Mollema is met een achterstand van 3.48 25e.

De etappe, waarbij het venijn in de staart zat, kreeg kleur door vijf vluchters. De groep met Johnny Hoogerland (Vacansoleil) werd echter vlak voor de klim naar de Alto de los Frailes ingerekend. Daarna probeerden achtereenvolgens Amets Txurruka, Robert Kiserlovski en Edvald Boasson Hagen weg te komen.

Boasson Hagen kwam een eind, maar de Noor werd vlak voor de laatste kilometer, ingelopen. Op die laatste kilometer moesten de renners stijgingspercentages tot 28 procent overwinnen, maar voor Moreno was dat geen probleem.