B-52's deden deur Pyongyang dicht voor gezant VS

Noord-Korea heeft de uitnodiging voor de Amerikaanse gezant Bob King ingetrokken omdat de Verenigde Staten atoombommenwerpers lieten deelnemen aan een oefening boven het Koreaanse schiereiland. Die 'ernstige provocatie' kon het bewind in Pyongyang naar eigen zeggen niet over zijn kant laten gaan.

King zou vrijdag naar de Noord-Koreaanse hoofdstad reizen om te proberen de gevangen Amerikaan Kenneth Bae (45) vrij te krijgen. De reisleider en zendeling werd op 30 april tot vijftien jaar dwangarbeid veroordeeld wegens 'vijandige daden' tegen Noord-Korea.

De jaarlijkse militaire oefening die Zuid-Korea en de VS samen houden is Pyongyang al jaren een doorn in het oog, maar een beletsel voor Kings komst leek die aanvankelijk niet. De inzet van B-52H-atoombommenwerpers deed echter de deur dicht, liet het Noord-Koreaanse ministerie van buitenlandse zaken weten. De VS hebben de lucht tussen de twee kemphanen, die de afgelopen tijd moeizaam was geklaard, 'in een oogwenk doen betrekken'. Het ministerie noemde de oefening 'je reinste nucleaire chantage'.