Opruimen explosievenhuis Den Helder duurt nog dagen

Het opruimen van de vervallen woning in Den Helder waar de afgelopen dagen granaten en munitie werd gevonden, gaat nog dagen duren. Dat meldt een politiewoordvoerder zondag. Zondagochtend wordt de woning voor de vierde dag op rij doorzocht.

Een team van zo'n vijftien man doorzoekt sinds zondag 09.00 uur de woning aan de Loodsgracht, die vol ligt met rommel. Tot 10.30 uur was daarbij nog niets gevaarlijks gevonden.

Wanneer het opruimen klaar is kan de woordvoerder niet zeggen. "Er ligt heel veel troep. Dat wordt nu stuk voor stuk naar buiten gebracht, omdat we niets willen missen", aldus de zegsman. Onder meer een partij klinkers, een krat oude flessen koffiemelk en veel oude folders werden aangetroffen. Ook moest een schuurtje bij de woning worden gestut.

Donderdag werden twee granaten gevonden. Vrijdag en zaterdag werd munitie aangetroffen. De bewoonster van het huis, die kampt met verzamelwoede, is aangehouden en zit vast.

De afzetting rond het huis is inmiddels verkleind. Om te voorkomen dat mensen stilstaan op een drukke naastgelegen weg, die ook de hulpdiensten mogelijk moeten gebruiken, zijn schermen voor het huis geplaatst. Directe omwonenden moeten tijdens de opruimwerkzaamheden hun huis uit, 's nachts mogen ze wel thuis slapen. Voor wie dat wil, regelt de gemeente onderdak.