Radiozenders voldoen aan digitale kwaliteitseis

Radiozenders kunnen in vrijwel heel Nederland digitaal worden ontvangen. Dat blijkt uit onderzoek door het ministerie van Economische Zaken. Digitale radio biedt een aantal voordelen ten opzichte van het oude, analoge signaal. Zo is de geluidskwaliteit hoger en is het gebruiksvriendelijker.

Luisteraars hoeven voor digitale radio geen frequenties meer te onthouden. De radio-ontvanger toont een lijstje met namen van de zenders die kunnen worden beluisterd. Daardoor is ook het opzetten van tijdelijke radiostations, bijvoorbeeld rond evenementen, gemakkelijker. Een nadeel is dat lang nog niet alle radio's met het digitale signaal overweg kunnen.

De publieke en commerciële zenders voldoen zondag aan een eis van het ministerie van Economische Zaken. Ze mogen nog via het vertrouwde analoge signaal via de ether blijven uitzenden, maar moeten daarnaast in minimaal veertig procent van het land via een nieuw, hoogwaardig digitaal signaal te ontvangen zijn.

De publieke omroep had al digitale uitzendingen in de Randstad en Noord-Brabant. Het digitale signaal is verbeterd van de oude DAB-kwaliteit naar DAB+ en uitgebreid naar andere delen van het land. Ook de commerciële zenders hebben volgens het ministerie de grens van veertig procent dekking ruimschoots gehaald. Zenders als Sky Radio, Radio Veronica en BNR zouden in vrijwel heel Nederland digitaal te ontvangen zijn.

In Nederland zijn nog geen plannen FM te vervangen door DAB+, maar het behoort wel tot de mogelijkheden. In Groot-Brittannië, Noorwegen en Zweden worden in de komende vijf jaar besluiten genomen over de toekomst van FM. Zo hebben de Britten het plan FM te reserveren voor lokale omroepen en nationale omroepen over te zetten naar DAB+. Hiervoor moet het digitale marktaandeel wel eerst boven de vijftig procent komen.