'Het waren de rebellen'

Terwijl er Amerikaanse oorlogsschepen onderweg zijn naar de Middellandse Zee om het regime van Assad te bestraffen, zijn twee gerenomeerde journalisten, Dale Gavlak en Yahya Ababneh naar het getroffen gebied gegaan om enkele interviews af te nemen. Hun bevindingen zetten het een en ander in een geheel ander daglicht.

Uit interviews met rebellen/terroristen en bewoners van Ghouta, een voorstad van Damascus, komt een heel ander beeld naar voren dan wat de mainstream media durft te beweren. Het lijkt er namelijk nogal veel op, dat de vermeende gifgasaanval waar veel over te doen is, een ongeluk was. Dit gas is, zo blijkt uit deze interviews geleverd door een Saoedische  prins,  Bandar bin Sultan. Een hooggeplaatste, invloedrijke man uit het Huis van Saoed, de overheersende clan van Saoedi-Arabië.

Van deze prins, een vriend van de familie Bush, wordt al een tijdje vermoed dat hij het al-Nusra Front voorziet van wapens, ze financieel ondersteund en misschien zelfs wel van welgemeende adviezen voorziet.  Het al-Nusra Front wordt door velen gelieerd aan al-Qaeda.

Rebellen die weinig met het al-Nusra hebben, 'ze vertellen ons niets', maar wel tot op zekere hoogte met ze samenwerken, hebben verklaard dat er al een tijdje wat gaande was in de wijk. Zo werden er tunnels gegraven om 'nieuwe' wapens te verstoppen. Wat die nieuwe wapens waren? Geen idee. Door ondeskundig gebruik is een van die nieuwe wapens waarschijnlijk ontploft en is het gas verspreid.  Het al-Nusra Front kwam toen al snel met de mededeling om vergeldingsacties in sjiitische dorpen te gaan doen.

Dokters die de slachtoffers behandelen hebben de journalisten laten weten voorzichtig te zijn met wie ze welke vragen stellen. Toch blijkt uit tientallen interviews met bewoners en rebellen die niets met al-Nusra te maken hebben,  dat men van mening is dat al-Nusra en eerdergenoemde prins verantwoordelijk zijn voor dit ongeluk. Men wist dan ook niet hoe snel men aan het ‘westen’ moest doorspelen dat het een aanval van Assad was om van een nadeel maar een voordeel te maken. De invloed van Bandar en zijn verleden met de CIA heeft hierbij ongetwijfeld een grote rol bij gespeeld.

Meer dan een dozijn rebellen hebben toegegeven dat ze gesponsord worden door de Saoedische regering. Verder is Bandar bin Sultan dezelfde man die Rusland een lucratieve oliedeal heeft aangeboden, wanneer ze Syrië laten 'vallen'.  Tevens gaf hij daarbij de garantie dat, indien Rusland aan die voorwaarde voldoet, er geen aanslagen zullen zijn van Tsjetsjeense 'vrijheidstrijders' tijdens de aankomende Olympische Winterspelen.