Waterspin wint ontwerpwedstrijd HEMA

De publieksprijs van de jaarlijkse ontwerpwedstrijd van HEMA is gewonnen door de Delftse studente Kim Monster. De spin van plastic is bedoeld om planten wekenlang gedoseerd water te geven. De warenhuisketen onderzoekt of de waterspin in productie kan worden genomen.

De spin van Monster moet op een plastic waterflesje worden geschroefd. Het flesje wordt op de pootjes van de spin ondersteboven in een plantenbak geplaatst, waarna water in het plantje sijpelt. Als de aarde rondom de plantenwortels droog wordt heeft dat een aanzuigende werking, waardoor de waterspin wekenlang zelfstandig plantjes water kan geven.

De vakjury van de ontwerpwedstrijd koos in juni HEMA Zones van Tessa Eising als beste ontwerp. Dat zijn vellen van waterbestendig karton die om planken gevouwen kunnen worden. Volgens de ontwerpster kan dat handig zijn voor bijvoorbeeld studentenhuizen om in een gedeelde koelkast spullen uit elkaar te houden.

Vorig jaar ging de prijs naar de decolletéportemonnee, een geldbuideltje dat aan een bh kan worden bevestigd. Het bekendste ontwerp dat de wedstrijd won is de fluitketel Le Lapin. Het ontwerp won eind jaren tachtig als eerste de wedstrijd en wordt nog steeds verkocht.

De waterspin is met tachtig andere ontwerpen tentoongesteld in de Openbare Bibliotheek Amsterdam.