VS bereiden mogelijke soloactie tegen Syrië voor

Het Witte Huis heeft laten weten dat president Barack Obama zich in zijn afwegingen over een mogelijke militaire actie tegen Syrië zal laten leiden door Amerikaanse belangen, niet of andere landen daar wel of niet aan mee willen doen. Volgens woordvoerster Caitlin Hayden van de Amerikaanse Nationale Veiligheidsraad moeten landen die internationale normen over chemische wapens aan hun laars lappen worden gestraft.

Het Witte Huis reageerde op de stemming in het Britse Lagerhuis, dat besloot geen steun te geven aan een eventuele militaire actie tegen Syrië. Dit betekent dat de Britten bij een Amerikaanse aanval geen directe rol zullen vervullen. Obama lijkt echter bereid te zijn om ook zonder internationale bondgenoten tegen Syrië op te treden. "De president van de Verenigde Staten is gekozen met de plicht de nationale veiligheidsbelangen van de Verenigde Staten van Amerika te verdedigen", liet woordvoerder Josh Earnest van het Witte Huis weten.

Ook in Washington zelf bestaat scepsis over een militaire actie. De regering heeft leden van het Congres inzage gegeven in gegevens van inlichtingendiensten om hen ervan te overtuigen dat het Syrische regime chemische wapens heeft gebruikt tegen de eigen bevolking. Zowel Republikeinse als Democratische Congresleden dringen aan op een juridische onderbouwing en een duidelijke omschrijving van de doelen die de regering denkt te bereiken.

Na afloop van een ruim anderhalf uur durende teleconferentie met een kleine groep volksvertegenwoordigers riep de voorzitter van de Democratische fractie in het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, de regering op tot nauwer overleg met 'alle leden van het Congres' en 'aanvullende transparantie over het besluitvormingsproces'. John Boehner, de Republikeinse voorzitter van het Huis, liet zich in soortgelijke zin uit.

Vertegenwoordigers van de regering verschaften het selecte gezelschap Congresleden meer bijzonderheden over de beweerde gifgasaanval en hun overtuiging dat het regime daarvoor verantwoordelijk is, maar weinig nieuwe bewijzen. Het is nog onduidelijk of de sceptici zich hebben laten overtuigen, ook al door de verwachting dat de sprekers niet het achterste van hun tong wilden laten zien, om de bronnen en methoden van de inlichtingendiensten te beschermen.

Volgens Dutch Ruppersberger, de hoogste Democraat in de Commissie voor de inlichtingendiensten van het Huis van Afgevaardigden, vertelden de regeringsvertegenwoordigers dat bij de veronderstelde gifgasaanval dertienhonderd mannen, vrouwen en kinderen zijn omgekomen. Dat is een vele hoger dodental dan tot nog toe werd gemeld; Artsen zonder Grenzen heeft het over 355 doden.