Vrouw wil en krijgt tbs voor neersteken vriend

Een 45-jarige vrouw, die graag naar een tbs-kliniek wilde en daarom een vriend neerstak, krijgt haar zin. Ze moet vijf jaar de gevangenis in en krijgt tbs met dwangverpleging. De rechtbank in Utrecht veroordeelde de vrouw donderdag voor poging tot moord en poging tot zware mishandeling. Tegen de vrouw was een celstraf van zeven jaar geëist met tbs met dwangverpleging.

De vrouw verklaarde al een tijdje met het plan te lopen iemand neer te steken, om gestraft te worden met een verblijf in een tbs-kliniek. Daar had ze eerder drie jaar gezeten in verband met een ander geweldsdelict. Ze verklaarde een 'geweldige tijd' te hebben gehad in de 'gestructureerde omgeving' van de gesloten psychiatrische afdeling.

Katinka W. stak in mei een mes in de rug en arm de man uit Bunnik. De vrouw had een week lang bij hem gelogeerd. Toen hij haar verzocht een eigen woonruimte te zoeken, werd ze boos en besloot ze haar plan iemand neer te steken, uit te voeren. Ze verklaarde hem eigenlijk te willen doodsteken in zijn slaap.

De vrouw krijgt tbs, omdat ze verminderd toerekeningsvatbaar wordt geacht. Volgens deskundigen lijdt de vrouw aan een ziekelijke stoornis en een gebrekkige geestelijke ontwikkeling.