Intelligente Mercedes doet Adolfjes voorkomen

Mercedes experimenteert met kunstmatige intelligentie (KI) in auto's. Een soort KITT met ster zou de vaardigheid bezitten om gevaar te herkennen voordat het ontstaat of schadelijke gevolgen aanneemt. Op een video die opdook op het wereldwijde web (WWW) is een grijze Mercedes te zien die toerend door een landelijk tafereel geheel zelfstandig remt voor spelende kindjes op straat.

Om te bewijzen hoe verschrikkelijk goed het systeem werkt, zijn er iets verderop in het filmpje beelden te zien van een jongetje dat over de straat rent, deze wordt vervolgens bewust aangereden. Juist op het moment dat iedereen denkt dat het systeem gefaald heeft, roept de moeder van het kind: 'Adolf!'. Het dode kind ligt in een vorm van het beruchte hakenkruis of swastika. De vermeende slimme auto rijdt verder en passeert een plaatsnaambord waarop te lezen valt: Braunau am Inn. De geboorteplaats van Adolf Hitler waar hij in 1889 het levenslicht aanschouwde. Daarna volgt een tekst die vrij vertaald luidt: herkent gevaren voordat zij ontstaan.

Grapjes over Adolf zijn normaliter geen probleem in Duitsland. Toch kan het Duitse autobedrijf, dat degelijkheid en luxe hoog in het designvaandel heeft staan, niet lachen om het filmpje dat een project blijkt te zijn van de Duitse filmstudent Tobias Haase. Smakeloos, was het commentaar van een woordvoerder van Duitslands trots. Of Mercedes het niet leuk vindt dat voormalige goede klanten op de hak worden genomen of dat men imagoschade vreest is niet helemaal duidelijk.

Het filmpje is genomineerd voor een prijs voor filmers met een geniale visie, een van de sponsors is verrassend genoeg... Mercedes. Of er ook een Nederlandse parodie zal opduiken waar in een DAF, Mark of Diederik een rol spelen is afwachten.