Kamerleden terug van reces om Syrië

De Tweede Kamer komt terug van het zomerreces om te bespreken hoe het parlement moet omgaan met Syrië. Mogelijk volgt deze week nog een debat met minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA).

Woensdag om 14.00 uur komen de Kamerleden die zich met het buitenlandbeleid bezighouden bijeen voor een procedurevergadering. Voor die tijd moet Timmermans een brief hebben gestuurd over de stand van zaken.

In de procedurevergadering moet worden besloten of er deze week een debat komt. Of daarvoor voldoende steun is, is nog niet duidelijk. PvdA, ChristenUnie, SP, GroenLinks en D66 willen in elk geval een debat, maar die partijen vormen samen geen meerderheid. Het CDA is nog niet overtuigd. De overige partijen waren niet meteen bereikbaar.

ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind, die als eerste het verzoek indiende om de Kamer te laten terugkeren van het reces voor een debat over Syrië, wil onder meer weten of Nederland is gepolst om steun te geven aan militair ingrijpen in Syrië.

SP-Kamerlid Harry van Bommel wil duidelijkheid over de Nederlandse Patriot-raketten in Turkije. "Eerder is gezegd dat de Patriot-raketten terugkeren naar Nederland als Turkije betrokken raakt bij het conflict in Syrië", zegt Van Bommel. Hij wijst erop dat Turkije militaire actie tegen Syrië steunt, ook zonder VN-mandaat.

Ook PvdA-Kamerlid Michiel Servaes wil weten wat de consequenties kunnen zijn voor de Nederlandse Patriot-missie in Turkije. Servaes meldt dinsdagavond dat als het Syrische regime gifgas blijkt te hebben gebruikt, hij 'een krachtige internationale reactie gepast' vindt. "Dat moet echter geen overhaaste actie zijn, zorgvuldigheid is geboden", aldus het Kamerlid.

Servaes vindt wel dat wapeninspecteurs van de Verenigde Naties eerst hun onderzoek moeten afronden. Ook moeten landen die informatie hebben die delen. Daarna is de Veiligheidsraad van de VN aan zet, stelt hij. "Vanzelfsprekend is voor een mogelijke militaire reactie een adequate rechtsgrondslag nodig, waarbij de PvdA-fractie zeer hecht aan besluitvorming in VN-verband."

De Verenigde Staten en Groot-Brittannië lijken zich op te maken voor een aanval op Syrië, als reactie op een aanval vorige week waarbij vermoedelijk zenuwgas is gebruikt. Nederland blijft voorlopig tegen militair ingrijpen, heeft Timmermans dinsdag nog herhaald. Eerst moeten de VN-wapeninspecteurs die de gasaanval onderzoeken hun werk doen.