Wall Street gokt op latere afbouw door Fed

Beleggers op Wall Street speculeerden maandag op een latere afbouw van steunmaatregelen door de Federal Reserve (Fed) dan tot nu toe werd aangenomen. De speculatie werd gevoed door een veel sterker dan verwachte afname van het aantal orders voor duurzame goederen in juli.

De orderontvangst daalde met 7,3 procent, waar economen in doorsnee op een afname van 4 procent rekenden. De daling in juli is de sterkste sinds augustus vorig jaar en volgt op een herziene stijging van 3,9 procent in juni. "Het is weer een cijfer dat duidt op een langzaam herstel", aldus een beleggingsstrateeg. "De Fed is bij haar besluit afhankelijk van macrocijfers. Op basis van de orders voor duurzame goederen denk ik dat de kans op een geringe afbouw groter is dan de kans op een grote stap."

Halverwege de handelsdag stond de Dow-Jonesindex 0,1 procent hoger op 15.027,48 punten. De S&P 500-index steeg 0,2 procent tot 1666,44 punten en de Nasdaq ging 0,6 procent vooruit tot 3678,20 punten.

De handelssessie kende een aantal uitschieters. Zo vloog de koers van Amgen bijna 10 procent omhoog nadat de farmaceut aankondigde zijn branchegenoot Onyx over te zullen nemen voor 10,4 miljard dollar. Tyson Foods, de grootste vleesverwerker van de Verenigde Staten, werd afgewaardeerd door Bank of America en moest dat bekopen met een koersverlies van 7 procent.

Facebook (plus 2,3 procent) deed ook goede zaken. De marktwaarde van de sociale netwerksite oversteeg 100 miljard dollar, vooral doordat beleggers vertrouwen hebben in het nieuwe verdienmodel. Lange tijd heerste er onzekerheid over het vermogen van Facebook om de inkomsten uit advertenties op mobiele platforms op te krikken. Dat lijkt het bedrijf nu onder de knie te hebben. In het tweede kwartaal werd 41 procent van het totaal aan advertentie-inkomsten behaald op smartphones en tablets.