Bo Xilai geeft echtgenote schuld van verduistering

De gevallen Chinese partijbons Bo Xilai heeft zaterdag gezegd dat zijn vrouw degene is die overheidsgeld heeft verduisterd en dat hij er niet van op de hoogte was. Ook vertelde Bo hoe hij vervreemd raakte van Gu Kailai nadat hij een affaire had gehad. Bo wordt verdacht van omkoping, verduistering en machtsmisbruik. Zijn proces ging zaterdag zijn derde dag in.

Bo gaf aan spijt te hebben dat hij geen stokje stak voor het gedrag van zijn vrouw. "Ik schaam me er voor. Ik was te onachtzaam, zeker gezien dit publieksgeld was. Ik heb het geld vervolgens later niet teruggehaald (...) maar kan je zeggen dat het mijn bedoeling was dit geld te verduisteren? Nee."

Gu werd in augustus 2012 veroordeeld voor de moord op de Britse zakenman Neil Heywood. Hoewel de moord doorgaans wellicht zou zijn toegedekt met de sluier van partijprotectionisme, zette de vlucht van een politiecommissaris een reeks gebeurtenissen in gang die leidde tot de val van een van de grootste politieke beloftes van China.

Een verklaring van de politiechef, voormalig vertrouweling van Bo, bracht de moord aan het licht. Bo, door zijn populistische inborst toch al niet geliefd bij een deel van de partijtop, verloor zijn politieke patronen en werd aangeklaagd. Dat hij wordt veroordeeld lijkt vrijwel zeker, dat zijn politieke carrière als een nachtkaars uitgaat, staat vast. Desondanks heeft Bo zich de afgelopen dagen onverwacht fel verdedigd.