Kabinet wil toezicht in bankensector aanscherpen

Het toezicht in de bancaire sector moet worden versterkt en uitgebreid. Dat schrijft minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) vrijdag in een toekomstvisie op de Nederlandse bankensector. Daarnaast wil het kabinet strengere kapitaaleisen aan banken stellen en het integer handelen van bankiers bevorderen.

"Consumenten en bedrijven zijn sterk afhankelijk van banken", aldus Dijsselbloem in het document. "Daarom is het belangrijk dat de bancaire sector goed functioneert, met minder grote risico's dan in het verleden." Met zijn toekomstvisie wil hij de bankensector weer sterk en stabiel maken en bijdragen aan het vertrouwen in de sector.

In de toekomstvisie stelt de bewindsman een flink aantal maatregelen voor. Zo wil hij dat toezichthouders eerder kunnen ingrijpen wanneer banken in de problemen komen. Komt een bank toch in financiële nood, dan mag de rekening daarvan niet bij de belastingbetaler terechtkomen, stelt de minister. Aandeelhouders zouden als eerste moeten betalen.

Ook pleit Dijsselbloem voor een snelle invoering van een Europese bankenunie en wil hij hogere financiële buffers voor extra stabiliteit, een uitbreiding van de bankierseed en een tuchtrecht voor alle bankmedewerkers. Daarnaast moeten banken hun financiële producten versimpelen voor klanten. Dit zou kunnen door standaardversies van de producten in te voeren.