Huisdierenbezitters dreigen Dijksma met rechter

Het Platform Verantwoord Huisdierenbezit (PVH) dreigt met een gang naar de rechter als staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma (PvdA) haar lijst met toegestane huisdieren niet aanpast. Dat laat de belangenvereniging van huisdierenbezitters donderdag weten.

Dijksma publiceerde in juni een langverwachte lijst van dieren die niet meer mogen worden gehouden. Onder meer bergkangoeroes, wasberen en steppezebra's zijn vanaf volgend jaar verboden. Ook de dingo, de vos, de degoe, de bizon, de luipaardkat en de eland zijn voortaan taboe als huisdier.

Het platform hekelt de totstandkoming van de lijst, waarbij Dijksma het houden van ruim 5300 soorten zonder enige motivering zou hebben verboden. Pogingen van het platform om met de bewindsvrouw in gesprek te komen hierover hebben tot niets geleid. De overheid zou de lijst hebben opgesteld in nauwe samenwerking met de antidierhouderijlobby, aldus het PVH.

De belangenvereniging wijst er bovendien op dat een verbod op het houden van soorten een inbreuk vormt op Europese regels. Als de staatssecretaris haar plannen doorzet kondigt het PVH aan desnoods naar het Europese Hof te stappen om de handelswijze van Dijksma te toetsen aan Europese regelgeving. "Ook de nationale overheid zal zich aan de Europese regels moeten houden", aldus het PVH.