Dressuurruiters op medaillekoers bij EK

De Nederlandse dressuurploeg houdt zicht op een medaille tijdens de Europese kampioenschappen paardensport in Herning. Daniëlle Heijkoop en Hans Peter Minderhoud voldeden woensdag aan de verwachtingen en staan beiden in de top tien met een score van meer dan 70 procent. Donderdag komen Edward Gal en Adelinde Cornelissen nog in actie.

Heijkoop maakte met Kingsley Siro haar debuut op het EK. De Rotterdamse amazone kwam tot een score van 70,228 procent. Bondscoach Wim Ernes zag dat Heijkoop nog wel wat beter kon. "Ze heeft dure punten laten liggen. Maar aan de andere kant was ze zeer gefocust en dus mag je haar deze foutjes niet kwalijk nemen."

Zelf erkende dat ook. "Maar ik reed als vierde starter en dan zijn de juryleden misschien nog wat voorzichtiger met hun punten. Daarnaast ben ik nog niet bekend bij alle juryleden. Als je bekender bent en een staat van dienst hebt opgebouwd, dan zijn ze vaak geneigd iets hogere punten te geven", aldus Heijkoop, die voorlopig zevende staat.

Minderhoud kwam met Glock's Romanov tot 71,353 procent, goed voor de vijfde plaats in de tussenstand. "Met goede ritten van Edward en Adelinde moeten we toch een medaille om onze nek kunnen krijgen", zei Minderhoud. Het Nederlands team staat derde achter Duitsland en Denemarken.