McQuaid gelooft nog in zijn kansen

Pat McQuaid denkt dat hij nog een goede kans heeft op een nieuwe termijn als voorzitter van de internationale wielerunie UCI. De in Zwitserland wonende Ier kreeg woensdag te horen dat de Zwitserse bond hem niet gaat voordragen voor een nieuwe termijn. McQuaid ziet echter niet in waarom zijn kansen daardoor zouden slinken.

De Ierse bond liet eerder al weten McQuaid niet te steunen. Hij kan nu nog rekenen op de steun van Marokko en Thailand, die als twee kleine wielerlanden de Ier gezamenlijk willen voordragen. Hij noemt hun nominatie in een verklaring geldig en zegt dat er niets mis mee is.

Aangezien McQuaid niet in een van beide landen woont is er echter wel een regelwijziging nodig. Over de nieuwe regel wordt gestemd vlak voordat de daadwerkelijke voorzittersverkiezingen op 27 september worden gehouden. De Ier moet officieel worden voorgedragen om mee te doen aan de verkiezing.

McQuaid heeft daarnaast stevige woorden over voor Brian Cookson, zijn concurrent voor het voorzitterschap. "Hij zal niet kunnen ontsnappen aan het democratische proces", zegt McQuaid. "Wielerbonden van over de hele wereld willen dat ik me verkiesbaar stel en dat doe ik. Dat gaat niet veranderen."

"Ik roep Cookson en zijn medestanders op om dat te accepteren en te stoppen met hun pogingen om het UCI-congres een keuze te weigeren", zegt McQuaid, doelend op het congres op 27 september waarbij de voorzitter wordt gekozen.

De Ier volgde in 2005 de Nederlander Hein Verbruggen op en heeft zijn tweede termijn van vier jaar er bijna opzitten. Hij kwam zwaar onder vuur te liggen in de naslaap van de zaak-Armstrong. De UCI werd verweten te laks te zijn geweest in de strijd tegen doping.