Klokkenluider noemt Manning 'oorlogsslachtoffer'

Daniel Ellsberg, een van de bekendste klokkenluiders van de Verenigde Staten, heeft Bradley Manning 'het volgende slachtoffer van een afgrijselijke, verkeerde oorlog' genoemd. Manning werd woensdag veroordeeld tot een celstraf van 35 jaar voor het doorspelen van honderdduizenden geheime documenten aan klokkenluiderswebsite Wikileaks.

Daniel Ellsberg is een voormalig analist van het Amerikaanse leger. Hij onthulde in 1971 de zogenoemde Pentagon Papers, en daarmee de leugens over het Amerikaanse beleid in de Vietnam-oorlog , aan de New York Times en enkele andere kranten. Volgens Ellsberg is Manning een bron van inspiratie voor burgermoed. Hij noemde de eis van zestig jaar gevangenisstraf van de aanklagers 'kwaadaardig' en zei dat het vonnis van de krijgsraad een stuk beter is.

De verdediging van Manning heeft nog niet gereageerd op het vonnis. De Amerikaanse burgerrechtenbeweging ACLU had forse kritiek op de veroordeling van Manning. "Als een soldaat informatie deelt met de pers en het publiek en zwaarder wordt gestraft dan anderen die gevangenen hebben gemarteld en burgers hebben vermoord, dan is er iets ernstig mis met ons rechtssysteem", aldus Ben Wizner van ACLU.

Klokkenluidersorganisatie Wikileaks noemde het vonnis op Twitter een 'belangrijke strategische overwinning'. Wikileaks schat dat Manning al over tien jaar vrij kan komen.