Rijksmuseum krijgt zeldzame globes in bruikleen

Het Rijksmuseum in Amsterdam krijgt twee globes in bruikleen uit de collectie van Museum Het Valkhof in Nijmegen. Het gaat om twee zeldzame exemplaren die de afgelopen maanden werden gerestaureerd. Het Rijksmuseum mag de globes, van zo'n zeventig centimeter hoog, minimaal drie jaar houden.

De globes zijn gemaakt door Willem Jansz. Blaeu (1571-1638) en zijn zoon Joan (ca. 1598-1673), die als kaartenmakers voor de Verenigde Oostindische Compagnie werkten. De afgelopen maanden zijn de objecten volledig gerestaureerd. De globes waren zo sterk vervuild en verkleurd dat de oorspronkelijke afbeelding, de continenten en de sterrenhemel, niet meer te zien was.

Dinsdag werden de globes bekeken in een röntgenapparaat. Dit gebeurde bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in Amsterdam. De globes zijn hol van binnen en zo was het mogelijk de houten constructie goed te bekijken.

Het Rijksmuseum is verguld met de aanwinst. "De grote Blaeuglobes zijn als cartografische meesterwerken absolute hoogtepunten uit de Nederlandse cultuur van de gouden eeuw", laat, conservator Geschiedenis Gijs van der Ham in een verklaring weten. "Het Rijksmuseum is hierom heel blij deze bijzondere aardglobe en hemelglobe de komende jaren als bruikleen van Museum Het Valkhof aan een groot publiek te kunnen laten zien."

De globes, die in 1663 door de stad Nijmegen werden aangekocht, zijn vanaf donderdag te zien in de Wetenschapszaal van het Amsterdamse museum.