FOK!filmblik: Virus (1981)

Op 21 augustus 1981 verscheen de Italiaanse horrorfilm Virus voor het eerst in de Amerikaanse bioscopen. Nu kun je bij zo'n filmtitel denken aan films zoals Outbreak of Contagion, maar in dit pareltje van Bruno Mattei hebben we het natuurlijk over een virus dat voor levende doden met een enorme eetlust zorgt en een film die meer dan eens doet denken aan de Spaanse film REC.

Virus 1

Na het grote succes van Lucio Fulci's Zombi 2 was er veel vraag naar meer zombiefilms. In 1980 kreeg Bruno Mattei zodoende de kans om in Spanje een low budget-film te maken, gebaseerd op een scenario van Claudio Fragasso en Rossella Drudi. Na vier weken van intensieve opnames in de 'oerwouden' rondom Barcelona vloog het gezelschap terug naar Rome om in de Mafera studio de filmopnames af te ronden. Mattei was echter niet tevreden over de opnames en besloot om beelden uit de Franse film La Vallée in zijn film te verwerken. Er werd nog wat muziek van Goblin 'geleend' uit de film Dawn of the Dead, wat er bijna voor zorgde dat Mattei een rechtzaak aan zijn kont kreeg.

Virus 2

Toen Virus in de bioscopen verscheen kreeg de film een behoorlijke lading negativiteit over zich heen. Zo werd de film omschreven als een slaapverwekkende rip-off van Dawn of the Dead en stond voor sommige critici al vast dat de fans van Romero deze film zouden haten. Gelukkig weten de liefhebbers wel beter. Virus, die ook werd uitgebracht onder de titels Zombie Creeping Flesh, Cannibal Virus, Night of the Zombies, Zombie Inferno, Zombies of the Savanna, Inferno dei morti-viventi, Zombi 2: Ultimate Nightmare, Zombi 4 en Zombi 5: Ultimate Nightmare, is gewoon een klassieker uit het rijke oeuvre van Bruna Mattei, die deze parel maakte onder het pseudoniem Vincent Dawn.

De film verscheen in Amerika bij Anchor Bay Entertainment op dvd. Naast de trailer en de nodige foto's van de filmset bevat deze dvd ook de featurette Hell Rats Of The Living Dead, waarin regisseur Bruno Mattei zijn zegje mag doen over de totstandkoming van deze cultfilm. Diehards willen daarnaast ook de dvd hebben die bij Cinekult in Italie verscheen, aangezien we daarop als extra de featurette Zombie Apocalypse aantreffen, waarin interviews met Margie Ewelyn Newton, Franco Garofalo, Bruno Mattei, Claudio Fragasso & Rossella Drudi te zien zijn.