Christenen gedood in Syrië

Onbekenden hebben niet ver van het Syrische Homs in de nacht van vrijdag op zaterdag minstens negen christenen doodgeschoten. Volgens ooggetuigen hadden de daders het op de slachtoffers voorzien alleen omdat zij christen waren, maar activisten houden het erop dat veel slachtoffers deel uitmaakten van regeringsgezinde strijdgroepen.

Onder de elf doden die vielen bij de nachtelijke aanval op een weg tussen de christelijke dorpen Ein al-Ajouz en Nasrah waren volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten negen christenen. Het Observatorium, dat verbonden is met de Syrische oppositie, telde zes burgerslachtoffers. Twee van de burgerslachtoffers van hen waren vrouw. De vijf anderen bemanden wachtposten van de Nationale Defensietroepen, een militie die vecht aan de zijde van president Bashar Assad.

Een inwoner van de streek waar de aanval plaatsvond sprak van een 'slachting'. De aanvallers zouden op straat lukraak het vuur hebben geopend op christenen die een feestdag vierden. Onder de slachtoffers waren volgens de ooggetuige, die uit angst voor wraak zijn naam niet vermeld wil zien, verscheidene vrouwen en kinderen.

De veelal soennitische opstandelingen die het bewind van de alawitische president Assad bevechten beschouwen christenen doorgaans als bondgenoten van Assad. Veel christenen en leden van andere minderheden steunden in het verleden het door alawieten gedomineerde regime in de hoop dat het de minderheidsgroeperingen in Syrië zou beschermen tegen de soennitische meerderheid.