Hogere verkopen duiden op verbetering huizenmarkt

Het stijgende aantal woningverkopen wijst volgens ING op een verbetering van de al jaren in het slop zittende huizenmarkt. "Het cijfer lijkt een teken te zijn dat het tij keert", aldus ING-econoom Dimitry Fleming vrijdag. Het Kadaster meldde voor juli een stijging in de huizenverkoop van 29,6 procent ten opzichte van juli 2012.

Fleming schrijft de sterke groei toe aan een laag niveau van verkopen in de voorgaande periodes. In de eerste helft van 2012 waren huizenkopers bang dat de overdrachtsbelasting zou teruggaan van twee naar zes procent. Uiteindelijk bleef de belasting op het lage niveau, maar veel huizenkopers haalden volgens de econoom toch hun aankoop naar voren.

Een soortgelijke situatie deed zich volgens Fleming ook voor in de eerste helft van 2013. Toen lagen de aankopen door de strengere hypotheekregels fors onder het niveau van eind 2012.

Gecorrigeerd voor deze vergelijkingsbasis rekent Fleming op een stijging in de verkopen van vijf procent. "Er zijn wat kanttekeningen te plaatsen, maar het is een cijfer dat het tij toch lijkt te keren", zegt Fleming, die aangeeft minder pessimistisch te zijn geworden over de huizenmarkt.

Volgens de laatste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek zijn de Nederlandse huizenprijzen sinds begin 2009 onafgebroken gedaald. Vergeleken met de top van 2008 bedraagt de daling inmiddels 21 procent. De prijzen zijn hierdoor terug op het niveau van eind 2002.

Volgens Fleming betekenen de toegenomen verkopen in juli niet dat de bodem van de huizenprijzen in zicht is. "Als je kijkt naar vraag en aanbod, dan merk je nog dat er wat van de prijs af kan", zegt Fleming. "Het is nog een kopersmarkt."