Menzis geeft man dikke middelvinger

Menzis kan niet iedere behandeling vergoeden van patiënten met clusterhoofdpijn, vindt Menzis. De betreffende ingreep behoort niet tot de verzekerde zorg en valt niet onder de basisverzekering. Omdat de overheid bepaalt wat in de basisverzekering zit, verwijst Menzis doodleuk door naar minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD). Dat Menzis wel degelijk zelf kan beslissen behandeling te vergoeden bleek afgelopen week.

De zorgverzekeraar reageert op het verhaal van een man uit Deventer, wiens behandeling, in tegenstelling tot een 25-jarige patiënte eerder deze week, niet wordt vergoed. Menzis ging in het geval van de vrouw bij hoge uitzondering overstag, naar eigen zeggen uit 'coulance', maar uiteraard gewoon om de negatieve publiciteit een beetje te spindoctoren. De familie was vorige week een actie via social media begonnen om geld in te zamelen voor de behandeling en als gevolg hiervan werd Menzis bestookt via onder meer Twitter.

Beide patiënten lijden dagelijks aan zeer extreme hoofdpijnaanvallen. Een experimentele behandeling in België, waarbij een neurostimulator in het ruggenmerg wordt ingebracht, zou soelaas kunnen bieden. De operatie kost zo'n dertigduizend euro, een schijntje van wat de huidige niet-werkende behandelingen op lange termijn kosten.

De man uit Deventer voelt zich benadeeld omdat Menzis alleen de vrouw wil helpen. Tegenover RTV Oost zegt hij dat de zorgverzekeraar met twee maten meet. "Als je de behandeling vergoedt dan moet je dat voor iedereen doen", zo stelt hij. De man noemt het handelen van Menzis 'onbeschoft'. En terecht.

Menzis stelt zelf de zorgverzekeraar te zijn zonder winstoogmerk, maar de winst van ruim 200 miljoen van vorig jaar laat van die claim weinig heel. Temeer daar die winst blijkbaar niet wordt gebruikt om mensen zorg te bieden, iets dat toch de kerntaak behoort te zijn van een zorgverzekeraar.

Menzis zelf heeft een leuk pr-riedeltje gespindoctord. Dat onzinverhaaltje vind je hier. De toon van Menzis op twitter is veranderd van semi-onverschillig paniekvoetbal vorige week naar een complete 'fuck-you, wij weten het beter'-houding vandaag.