FOK!toen: Elvis sterft op de wc

Vandaag in 1977 sterft Elvis rond half twee 's middags op de wc in Graceland, Memphis Tennessee. Hoewel men hem nog probeert te reanimeren wordt hij officieel doodverklaard om half vier lokale tijd. 

Promotiefoto Jailhouse Rock, 1957

Elvis sterft lezend over het gezicht van Jezus
GRACELAND, 16-08-1977. Elvis (42) neemt het boek dat hij aan het lezen is, Frank Adams' 'The Scientific Search for the Face of Jesus', mee naar het toilet. Zijn vriendin Ginger Alden roept hem toe: “Niet in slaap vallen op de plee, hè?” “Oké, zal ik niet doen”, zegt Elvis. Ginger valt kort in slaap terwijl Elvis zijn behoefte doet.

Als ze weer wakker wordt rond half twee doet hij de deur niet open. Daarna gaat het snel. Elvis ligt levenloos op de grond in de wc. Zijn toen negenjarige dochter Lisa Marie wordt bij haar vader weggehaald en Elvis wordt naar het ziekenhuis vervoerd, waar men twee uur lang probeert hem te reanimeren. Om half vier wordt hij doodverklaard. Wat ooit slechts een jochie was met veel geluk, een voorliefde voor rhythm and blues en schuddende heupen, zou uiteindelijk de grootste rock-'n-roll-legende ooit worden.

Elvis in fifties en sixties minder groot dan nu
Elvis was destijds groot, maar werd aanvankelijk gezien als slechts één van de rock-'n-rollsupersterren: Buddy Holly, Chuck Berry en Jerry Lee Lewis zijn in '57-'59 minstens even populair. Eind fifties ging hij het leger in, was Buddy Holly dood, werd Berry veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf en was Jerry Lee Lewis wereldwijd uitgekotst omdat hij met zijn dertienjarige achternichtje was getrouwd.

Toen begin sixties Elvis Presley door zijn manager, Kolonel Parker, in een wurgcontract gedwongen werd tientallen films en bijbehorende (matige) soundtracks te maken, dacht men dat het over was met de ster. Hij zou jarenlang niet optreden en eind sixties al bijna in de vergetelheid zijn geraakt. Beach Boys, Kinks, Stones, Beatles en andere artiesten hadden zijn plek ingenomen.

Elvis in 1954

Comeback Special lanceert comeback
Met kerst '68 maakte hij echter een comeback met de Elvis Presley Christmas Special [hier deels te zien]. Vanaf toen brak een tweede periode van succes voor hem aan die uiteindelijk de Elvis zou opleveren die we nog steeds kennen: ietwat mollig, glitterpakjes, gospelkoren en borsthaar. In 1973 (het jaar waarin de Aloha From Hawaii Special uitkwam) had hij een persoonlijk record van 168 concerten.

Tegelijkertijd raakt hij verslaafd aan allerlei medicijnen die verschillende kwalen teweegbrachten. Verschillende keren werd hij opgenomen in het ziekenhuis. Officieel wordt aanvankelijk gesteld dat hij aan een hartritmestoornis overleed, later blijkt dat er in zijn lichaam een cocktail van tien medicijnen wordt gevonden.

In lagere doses waren aanwezig: pijnstillers morfine en pethidine, het anti-allergische chlorphenamine en de kalmerings- en slaapmiddelen Placidyl en valium. Vier middelen werden in hoge doses aangetroffen: seventies-slaapmiddelen ethinamaat en Methaqualone, het opiaat codeïne en nog een ander kalmeringsmiddel dat nooit is geïdentificeerd.

Trailer Jailhouse Rock, 1957

Comeback bij 25-jarig overlijden in 2002-3
Onze eigenste Hollandse Junkie XL had dankzij een Nike-reclame waar het liedje in werd verwerkt een wereldwijde hit met een remix van Elvis' 'A Little Less Conversation.' Het piekte bovenaan de hitlijsten in ruim twintig landen. In veel landen was het Elvis' eerste nummer één-hit sinds zijn overlijden. Ook een jubileumalbum met zijn 30 nummer één-hits verkoopt wereldwijd enorm goed. Junkie XL stond ook op dat album. Een jaar later zou het succes worden herhaald met een heruitgebracht 'Rubberneckin'.'

Nummer één-singles (in VK of VS):

1956: I Forgot to Remember to Forget
Heartbreak Hotel
I Want You, I Need You, I Love You
Don't Be Cruel
Hound Dog
Love Me Tender
1957: Too Much
All Shook Up
(Let Me Be Your) Teddy Bear
Jailhouse Rock
1958: Don't
Hard Headed Woman
1959: One Night/I Got Stung
A Fool Such as I/I Need Your Love Tonight
A Big Hunk o' Love
1960: Stuck on You
It's Now or Never
Are You Lonesome Tonight?
1961: Wooden Heart
Surrender
(Marie's the Name of) His Latest Flame/Little Sister
1962: Can't Help Falling in Love/Rock-A-Hula Baby
Good Luck Charm
She's Not You
Return to Sender
1963: (You're The) Devil in Disguise
1965: Crying in the Chapel
1969: Suspicious Minds
1970: The Wonder of You
1977: Moody Blue
Way Down
2002: A Little Less Conversation (JXL remix)

FOK!toens favoriete 5 Elvisnummers (wat zijn de jouwe?):
-Stuck on You
-Return to Sender
-His Latest Flame
-Devil in Disguise
-Burning Love