Japan herdenkt einde Tweede Wereldoorlog

In Japan is donderdag de 68e verjaardag van zijn overgave in de Tweede Wereldoorlog herdacht met sobere ceremonies. Politici bezochten het Yasukuni-monument ter ere van de 2,5 miljoen Japanners die tijdens de oorlog stierven.

Premier Shinzo Abe verscheen niet bij het monument. Hij vergezelde keizer Akihito naar een bijeenkomst ter nagedachtenis aan de oorlogsslachtoffers in een overdekt station. "Ik bid voor de wereldvrede en de algemene ontwikkeling van ons land", aldus Akihito. Bezoeken van premiers aan het monument hebben in het verleden de boosheid opgeroepen van China en Zuid-Korea. Japan heeft wel diverse malen excuses aangeboden voor oorlogsdaden maar dat heeft de wrok bij beide landen niet kunnen wegnemen. Bij een eigen herdenkingsbijeenkomst riep de Zuid-Koreaanse premier Park Geun-hye de Japanse leiders op 'moedig leiderschap' te tonen en 'de wonden uit het verleden te helen'.

De woordvoerder van het Chinese ministerie van buitenlandse zaken Hong Lei zei: "Wij roepen Japan op zijn plicht te doen en na te denken over hun invasie, zorgvuldig de relevante vragen te behandelen, en door concrete daden het vertrouwen van de Aziatische volkeren die slachtoffer waren, te herwinnen." de Japanse Premier Abe heeft onlangs te kennen gegeven de pacifistische grondwet van Japan te willen aanpassen en de krijgsmacht, die nu formeel alleen ter verdediging dient, nieuwe taken te geven. Hij deed dat op het moment dat de spanningen tussen Japan en China oplopen over het eigendom van een aantal onbewoonde eilandjes in de Chinese Zee.

In Zuid-Korea eist men nog steeds excuses van Japan voor het feit dat Zuid-Koreaanse vrouwen tijdens de oorlog als prostituees moesten werken voor het Japanse leger. Daarnaast zouden de families van de vrouwen financiële compensatie moeten krijgen. Abe noemde het 'normaal' dat mensen hun respect tonen voor degenen die voor Japan hebben gevochten. Hij gaf aan kabinetsleden niet te zullen verbieden het Yasukuni-monument te bezoeken. "Elk kabinetslid moet zijn eigen afweging maken, gebaseerd op zijn eigen overtuiging."