Curaçaose agenten veroordeeld voor mishandeling

De rechter op Curaçao heeft drie politieagenten woensdag veroordeeld voor het mishandelen van twee verdachten in 2011. De drie agenten, twee mannen en een vrouw, hebben een gevangenisstraf van veertien maanden gekregen en een boete van 3000 euro. Ook zijn de drie uit hun ambt gezet en mogen ze de komende vijf jaar niet als opsporingsambtenaar aan het werk zijn.

De drie agenten hadden in september 2011 twee verdachten aangehouden en meegenomen naar een afgelegen plek om ze daar in elkaar te slaan. Ook op het politiebureau mishandelden de drie de verdachten.

Door slordigheden bij de politie konden de drie tot aan de eerste zittingsdag in februari van dit jaar gewoon door blijven werken. Pas toen nam de politieleiding disciplinaire maatregelen en werden de drie agenten op non-actief gesteld.

De drie agenten konden worden veroordeeld doordat de GPS-tracking van hun dienstauto de verklaring van de mishandelde verdachten ondersteunde. Die wees namelijk uit dat de politieauto op het bewuste tijdstip op de bewuste afgelegen plek was. De agenten hadden dat steeds ontkent.

De rechter oordeelde dat niet alleen de mishandeling, maar vooral de leugens daarna om de feiten te maskeren het politiekorps in diskrediet hebben gebracht. Vooral om die reden zijn de drie agenten uit hun ambt gezet.