Met dikke moeder ga je eerder dood

Heb je een moeder die haar kleding bij Ulla Popken koopt en als tussendoortje een zak patat leegeet, dan heb je dubbel pech. Je gaat namelijk eerder dood. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat kinderen van dikke moeders ruim een derde meer kans maken om voortijdig het loodje te leggen.

Dit schokkende gegeven is vandaag gepubliceerd in de British Medical Journal (BMJ). De studie is bepaald niet mild voor zwangere vrouwen met morbide obesitas. "Er moeten dringend strategieën worden uitgewerkt om het lichaamsgewicht voor de zwangerschap te optimaliseren", zo luidt het oordeel.

De onderzoekers hebben hun werk grondig gedaan. Maar liefst 37.909 kinderen, geboren tussen 1950 en 1976 uit 28.540 vrouwen, werden door de wetenschappers tegen het licht gehouden. Van hen bleken maar liefst 6.551 al vroegtijdig het tijdelijke met het eeuwige te hebben verwisseld. Van 21 procent van hen bleek hun moeder tijdens hun geboorte met een BMI tussen 25 en 29,9 te zwaar. Vier procent van de moeders had zelfs te kampen met obesitas (BMI van minimaal 30, oftewel moddervet).

Uit dit onderzoek is gebleken dat het risico op een voortijdige dood maar liefst 35 procent hoger ligt als je moeder tijdens je geboorte obesitas had. Had je moeder alleen overgewicht, dan is de kans op een vroege dood 11 procent hoger. En was moederlief tijdens de geboorte moddervet, dan is de kans dat je hartproblemen krijgt maar liefst 42 procent hoger dan normaal.