Doden door lawines in Franse Alpen

Bij lawines in de Franse Alpen zijn maandag en dinsdag zeker vier bergbeklimmers om het leven gekomen.

Twee Italiaanse klimmers kwamen om toen ze dinsdagochtend rond 04.00 uur op de Mont Blanc du Tacul door een lawine werden verrast. Een derde Italiaanse werd overgebracht naar een ziekenhuis in Annecy, zei de Franse bergreddingsdienst in Chamonix. Door het slechte weer konden de hulpdiensten aanvankelijk geen helikopters inzetten.

De 4248 meter hoge Mont Blanc du Tacul is een van de populairste routes naar de Mont Blanc, met 4810 meter de hoogste berg in West-Europa. Het 'kan er erg druk zijn' in deze tijd van het jaar, zei Stuart Macdonald, een Britse berggids en directeur van de Avalanche Academy in Chamonix. Op de helling waar het ongeluk gebeurde waren dertig tot vijftig mensen aan het klimmen, zei hij.

Door de helling van dertig tot veertig graden is de kans op lawines groot en wordt het gebruik van de route na zware sneeuwval ontraden. Maar de laatste zware sneeuwval was al weer een week geleden, wat over het algemeen als voldoende tijd wordt beschouwd om het klimmen te hervatten, zei Macdonald.

Ongeveer 130 kilometer ten zuidwesten van het ongeluk op de Mont Blanc werden dinsdagochtend nog twee dode bergbeklimmers gevonden, een man en een vrouw uit Frankrijk van in de vijftig. Ze waren maandagochtend begonnen de Roche de la Muzelle opgegaan en werden rond het middaguur voor het laatst gezien, toen ze weer begonnen aan de afdaling. Nadat alarm was geslagen omdat ze 's avonds nog niet terug waren, werden ze dinsdagochtend met de hulp van een helikopter gevonden.