Vogelaar kritisch over SCP-rapport wijkenbeleid

Het gaat wel degelijk beter met de zogeheten Vogelaarwijken. Dat stelt voormalig minister voor Wonen, Wijken en Integratie Ella Vogelaar (PvdA) dinsdag in het televisieprogramma Altijd Wat in een reactie op een recent onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP), schrijft de Volkskrant.

"Het gaat wel degelijk beter met die wijken. Ik ben er nog bij betrokken en ik heb dus nog steeds contact met bewoners", aldus Vogelaar. Dat het project weggegooid geld zou zijn, zoals sommige critici beweren, slaat nergens op, stelt ze verder.

Het SCP concludeerde eind juli na onderzoek dat de Vogelaarwijken zich de afgelopen jaren niet gunstiger hebben ontwikkeld ten opzichte van andere wijken met dezelfde problemen. Ook voelen de inwoners zich weer onveiliger en bemoeien zij zich juist minder met het wel en wee van hun buurt.

De aanpak van de veertig grootste probleemwijken was een van de paradepaardjes van het vierde kabinet-Balkenende. Vogelaar kreeg in 2007 miljoenen extra geld om de verloedering in deze vaak grootstedelijke buurten aan te pakken. Dat gebeurde onder meer met de bouw van nieuwe woningen en initiatieven om bewoners meer bij hun wijk te betrekken.

Vogelaar wil nu contact opnemen met het SCP om het over het onderzoek te hebben.