Metrofiel moet cel in

Toen hij acht jaar oud was kende hij het hele metronetwerk van New York uit zijn hoofd. Als 15-jarige bestuurde hij, illegaal, een metrotrein tussen de 34ste straat en het toen nog bestaande World Trade Center zonder dat iemand het merkte. In 2010 ging hij er met een Trailwaysbus vandoor. Soms treedt hij, in nepuniform, op als conducteur of werkt hij aan de metrorails.

Darius McCollum is inmiddels 49. Al 29 keer is hij gearresteerd vanwege zijn obsessie voor metrotreinen en alles wat daarmee te maken heeft. Een derde van zijn leven bracht hij in de cel door. Aanstaande donderdag wacht hem een nieuwe veroordeling van twee tot vijf jaar vanwege zijn Trailwaysbusincident.

McCollums acties komen voort uit oncontroleerbare impulsen. Hij heeft het aspergersyndroom, een vorm van autisme. McCollum zadelt justitie op met een probleem. Hij is vriendelijk, kan zich goed uiten en is intelligent. Bovenal, hij gebruikt geen geweld. Hij rijdt alleen routes en werkt aan rails zonder dat het zijn beroep is.

McCollum heeft eigenlijk nooit een vaste baan gehad. Hij probeerde ooit bij het transportbedrijf van New York MTA in dienst te komen, maar haalde het examen niet. Michael Carley, oprichter van een hulpgroep voor mensen met asperger, meent dat alle betrokken instanties hebben gefaald bij de hulp aan McCollum. "We hebben niets voor hem geregeld om naar toe te gaan." McCollums advocaat Sally Butler: "Als het tot een rechtszaak met een jury zou komen en wij een beroep zouden doen op zijn geestesgesteldheid, zouden we winnen. Maar het probleem is dat hij dan naar een kliniek verwezen zou worden waar hij moet zitten tot hij genezen is. Maar dit is niet te genezen. Alleen te beheersen."

"Ik wil echt veranderen. Ik ben gemotiveerd en heb de juiste mensen achter me. Ik denk dat het me dit keer lukt", aldus McCollum. Er wordt inmiddels een documentairefilm over zijn leven gemaakt. En hij heeft al een eigen pagina op Wikipedia.