'Vergeten uitchecken levert dertig miljoen op'

De vervoerbedrijven verdienen gezamenlijk meer dan dertig miljoen euro aan reizigers die vergeten uit te checken met hun ov-chipkaart. Dat schrijft De Telegraaf maandag op basis van interne bronnen. Gemiddeld vergeet ongeveer een procent van de reizigers uit te checken.

Wie met de bus, tram, metro of trein reist betaalt bij het inchecken een instaptarief bij wijze van borg. Bij het uitchecken wordt dit bedrag verrekend met de feitelijke kosten van de reis. Wie dat vergeet kan fluiten naar zijn borg. Volgens de vervoerders kunnen reizigers hun geld terugvragen, maar zo'n tien procent zou dat werkelijk doen.

Volgens de vervoerbedrijven zijn de beheerkosten van het chipkaartsysteem met vijf miljoen euro ook veel hoger dan het geval was bij het papieren kaartje. Ze vinden dat ze die kosten van hun miljoenenvoordeel mogen aftrekken.

Conexxion stelt in de krant niet te willen verdienen aan de ov-chipkaart. "Maar het systeem is nodeloos ingewikkeld en kost ons miljoenen", aldus directeur Myra Koomen. Veolia wil liever een eenvoudiger systeem, bijvoorbeeld de herinvoering van het zonesysteem. "Dat is veel goedkoper", stelt directeur Manu Lageirse.