Christen vast in Noord-Koreaans ziekenhuis

Een Amerikaanse christen die al negen maanden vastzit in Noord-Korea is meer dan 23 kilo afgevallen en ligt in een ziekenhuis. Dat heeft de zus van Kenneth Bae zondag gezegd. Bae, een missionaris, werd in november opgepakt wegens 'subversieve activiteiten'.

De 45-jarige Bae is een reisleider die tevens de boodschap van het christendom wil verspreiden. Dat laatste is niet zo verstandig in een land als Noord-Korea. Bae werd in mei dan ook veroordeeld tot vijftien jaar dwangarbeid. Volgens zijn zus, Terri Chung, is Baes familie er onlangs achtergekomen dat hij naar een ziekenhuis is overgeplaatst. Bae lijdt aan diabetes, hart- en leverproblemen en rugklachten, aldus Chung. "Hij is aanzienlijk verzwakt. De nood om hem thuis te krijgen is hoger dan ooit."

Een medewerker van de Zweedse ambassade heeft Bae vrijdag in het ziekenhuis bezocht, zei Chung. Amerikaanse diplomatie in Noord-Korea loopt via Zweden omdat de Verenigde Staten zelf geen officiële betrekkingen met Noord-Korea onderhouden.

Bae is geboren in Zuid-Korea en emigreerde in 1985 naar de Verenigde Staten. De afgelopen zeven jaar woonde hij in China en enkele jaren geleden begon hij kleine groepen te begeleiden op reizen naar het noordoosten van Noord-Korea. Enkele jaren geleden gaf Bae een preek waarin hij Amerikanen opriep massaal naar Noord-Korea te komen om te bidden voor de hereniging van Noord- en Zuid-Korea. Hij is onder meer veroordeeld wegens 'vijandige handelingen' tegen de staat.