Pa Snowden mag naar Rusland

De vader van de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden heeft van Rusland een visum gekregen om zijn zoon te bezoeken. Dat hebben Lon Snowden en zijn advocaat Bruce Fein zondag gezegd.

Lon heeft zijn zoon niet meer gesproken sinds hij in mei de Verenigde Staten ontvluchtte en later asiel aanvroeg in Rusland. Lon zegt uit te zien naar de hereniging. Hij wil met zijn zoon praten over een mogelijke terugkeer naar de VS. "Als vader wil ik dat mijn zoon naar huis komt, als het rechtssysteem correct wordt toegepast", aldus Lon.

Snowdens vader betwijfelt echter dat zijn zoon een eerlijk proces kan krijgen in de VS, gezien de in zijn ogen 'absoluut onverantwoordelijke' uitspraken over zijn zoon van president Barack Obama en andere politici. Lon Snowden denkt dat het onmogelijk is om een onpartijdige jury samen te stellen.

Snowden onthulde in mei het grootschalig aftappen van telefoon- en dataverbindingen door de Amerikaanse geheime dienst NSA. Hij was op 23 juni op doorreis van Hong Kong naar Ecuador toen hij bij een tussenlanding in Moskou strandde. Washington trok zijn paspoort in en klaagde hem aan wegens diefstal en verraad.

In het Amerikaanse Congres werd woedend gereageerd op het Russische asiel voor Snowden. Senator John McCain, de Republikein die in 2008 tegenstander van Obama was in de race om het presidentschap, noemde het een 'klap in het gezicht van de VS'. Volgens hem wilden de Russen de VS voor schut zetten.