Rus fopt bank met kleine lettertjes

Een creatieve Rus heeft het voor elkaar gekregen om zijn bank op een wel heel aparte manier te beroven. In 2008 vond Dmitri Agarkov in zijn brievenbus een lokcontract waarmee Tinkoff Credit Systems-bank (TCS-bank) hem probeerde te verleiden om een creditcard aan te vragen.

Dmitri kon zich echter niet vinden in de voorwaarden, en fabriceerde op eigen houtje een replica van het contract, waarin de kleine lettertjes drastisch in zijn voordeel waren aangepast. Zo paste hij het rentepercentage aan naar nul procent, vermeldde hij dat hij niet verplicht was om bankkosten te betalen en veranderde hij de URL voor de algemene voorwaarden naar die van een eigen website.

Daarnaast voegde hij een clausule toe waardoor elke eenzijdige aanpassing of overtreding van de overeenkomst door de bank hen zou verplichten tot het betalen van 3 miljoen roebel (ruim 68 duizend Euro) aan Dmitri, en een eenmalige afkoopsom van 6  miljoen roebel (136 duizend Euro).

Dmitri stuurde de aangepaste formulieren naar de bank, en kreeg al snel een getekende en gestempelde versie van het contract teruggestuurd, vergezeld van een spiksplinternieuwe creditcard. Twee jaar lang ging alles goed. Maar in 2010 blokkeerde de bank de creditcard van Dmitri omdat hij zijn rekeningen te laat betaalde. De bank deed Dmitri een proces aan om 45 duizend roebel (1022 Euro), inclusief bankkosten en toeslagen, te vorderen.

De rechter besloot echter dat Dimitri's contract rechtsgeldig was, waardoor hij enkel het openstaande saldo van 19 duizend roebel (431 Euro), en niet de extra kosten, hoefde te betalen. Daaropvolgend diende Dmitri een tegenclaim in. De bank was met zijn handelen namelijk op acht punten in overtreding van het contract, waardoor Dmitri nu 24 miljoen roebel (545 duizend Euro) van de bank te goed zou hebben. De zaak is momenteel in behandeling en de volgende zitting is in september.

Met dank aan Shakkara voor het herschrijven!