Doelwit drone-aanval Israël was groep extremisten

De drone-aanval die Israël vrijdag in de Sinaï uitvoerde was gericht tegen terroristen van Ansar Jeruzalem, een extremistische moslimgroepering die banden onderhoudt met Al-Qaida. Dat heeft Ansar Jeruzalem zaterdag gezegd in een verklaring.

In de verklaring, die verscheen op een website van moslimextremisten, schrijft Ansar Jeruzalem dat een drone vrijdag het Egyptische luchtruim binnenvloog. Er werd vervolgens een aanval uitgevoerd waarbij vier extremisten werden doodgedroned. De terroristen waren volgens Ansar Jeruzalem bezig met de voorbereidingen voor een raketaanval op Israël.

Vrijdag zeiden bronnen bij de Egyptische veiligheidsdiensten nog dat een drone vanuit het Israëlische luchtruim de raketaanval uitvoerde. Daarbij zouden vijf mensen zijn doodgedroned. De aanval zou door Israël in samenwerking met Egypte zijn uitgevoerd. Later werd dit bericht echter ontkend door het Egyptische leger. Israël wil niets zeggen over de aanval.

Ansar Jeruzalem haalde uit naar de Egyptische veiligheidsdiensten omdat die toestemming zouden hebben gegeven voor de aanval. "Wat is nu groter verraad dan het Egyptische leger dat toestaat dat zionistische drones af en toe het Egyptische luchtruim schenden?"

Het komt zelden voor dat Israël op Egyptisch grondgebied een aanval uitvoert. De aanval van vrijdag kan een teken zijn dat Egypte en Israël steeds meer samenwerken in de strijd tegen militante moslimextremisten.