Benzinetoerisme kost schatkist miljard

De Nederlandse overheid loopt jaarlijks ruim een miljard euro mis, doordat inwoners van het grensgebied in België of Duitsland tanken. Dat meldt brancheorganisatie Bovag, die zich onder meer hard maakt voor tankstations, donderdag na onderzoek onder 1776 consumenten.

Het onderzoek zou uitwijzen dat van de mensen die tot twintig kilometer van de grens wonen 53 procent in België of Duitsland tankt. Bij een volgende prijsverhoging zou twee derde over de grens willen gaan tanken. Een liter benzine is momenteel gemiddeld zestien cent goedkoper in België en veertien cent in Duitsland.

Het ritje naar België of Duitsland gaat volgens Bovag vaak gepaard met het inslaan van tabak en boodschappen, waardoor de Nederlandse ondernemers en de overheid nog meer inkomsten mis zouden lopen.

De grensstreek is goed voor anderhalf miljoen personenauto's. Bovag stelt dat Nederlandse automobilisten bijna 1,2 miljard liter niet in eigen land, maar in België of Duitsland tanken. "Dat kost de schatkist bijna 820 miljoen euro aan gederfde accijns en ruim 344 miljoen aan misgelopen btw."

Op 1 januari wordt naast de jaarlijkse inflatiecorrectie, de accijns op diesel met drie cent verhoogd en die op LPG met zeven cent. "Deze prijsverhogingen betekenen de nekslag voor een groot deel van 890 tankstations in de grensstreek, waarvan 560 bemand", aldus de belangenorganisatie.

De pomphouders in het grensgebied draaiden in de eerste vier maanden van dit jaar volgens de brancheorganisatie achttien procent minder omzet dan in dezelfde periode vorig jaar. "Consumenten wijken nu al voor benzine massaal uit naar het buitenland. Met de verhoogde dieselprijzen gaan transporteurs ook de grens over voor een tankbeurt", aldus de Bovag.

De Bovag voerde het onderzoek uit met de Nederlandse Organisatie voor de Energiebranche. De twee organisaties willen dat het kabinet de voorgenomen accijnsverhoging schrapt.