Honden Zeewolde niet dood door blauwalg

De twee honden die vorige week in het water gingen bij het Erkemederstrand in het Flevolandse Zeewolde zijn niet overleden aan de gevolgen van blauwalg. Dat meldde de Omgevingsdienst Flevoland & Gooi en Vechtstreek donderdagmiddag. Het strand waar de beesten in het water gingen blijft wel tot zeker zaterdag gesloten.

De twee honden overleden bij het gedeelte dat bekend staat als het Hondenstrand. Vier andere honden werden daar ziek. Voor andere delen van het Erkemederstrand aan het Nuldernauw gold al een waarschuwing, omdat er blauwalg in het water was gevonden.

Zowel watermonsters die werden afgenomen door Rijkswaterstaat en onderzoek naar de maaginhoud van een dode hond, tonen geen sporen van blauwalg aan. De dieren zijn waarschijnlijk overleden door het drinken van grote hoeveelheden water. "In het bloed van de onderzochte hond zat heel weinig natrium, wat zou kunnen betekenen dat het beest heel veel gedronken heeft. Bij warm weer kan dat dodelijk zijn voor zo'n dier", aldus een woordvoerder van de Omgevingsdienst.

Het Hondenstrand blijft tot zeker zaterdag gesloten voor mens en dier. Dan is het onderzoek van Rijkswaterstaat naar de zwemwaterkwaliteit afgerond en wordt bekeken of het strand kan worden vrijgegeven.