Moszkowicz opnieuw op vingers getikt

Bram Moszkowicz is opnieuw door de Amsterdamse Raad van Discipline op de vingers getikt. De reeds van het tableau geschrapte advocaat kreeg maandag in twee verschillende tuchtzaken een reprimande. Opnieuw is gebleken dat Moszkowicz vaak zijn afspraken niet nakwam en onbereikbaar was.

In de eerste zaak uit 2011 werd Moszkowicz ingehuurd voor rechtsbijstand aan een minderjarige. Na het versturen van een declaratie van vijfduizend euro was de raadsman echter niet meer te bereiken. Afspraken werden afgezegd en de zaak werd uiteindelijk overgenomen door een collega.

In de andere zaak uit 2008 had Moszkowicz niet duidelijk aangegeven wat de kosten voor zijn diensten zouden zijn. Bovendien zou hij voor een bedrag van bijna veertigduizend euro 'excessief' hebben gedeclareerd. De raad kan niet direct vaststellen dat daar inderdaad sprake van is geweest maar plaatst wel vraagtekens bij de in rekening gebrachte tijd.

Hoewel Moszkowicz een fikse rekening opmaakte, had hij ook in deze zaak nauwelijks zelf aan het dossier gewerkt. Hij kwam slechts naar één zitting en liet de rest over aan kantoorgenoten. Bovendien heeft hij niet tot nauwelijks met degene gesproken die hem had ingehuurd. Volgens de raad was de door Moszkowicz verleende rechtsbijstand 'onder de maat'.

De 53-jarige Moszkowicz werd in april uit zijn ambt gezet. Het hof in Den Bosch bevestigde een eerdere beslissing daarover van de Raad van Discipline. Moszkowicz nam grote sommen contant geld aan van cliënten zonder dit te melden en miste verplichte bijscholingscursussen. Ook zijn administratie was niet op orde.