'Uitgezette hongerstakers aan lot overgelaten'

Twee hongerstakers die vorige week werden uitgezet naar Guinee worden aan hun lot overgelaten. Dat zei advocaat Meindert Stelling donderdag in het radioprogramma DeGids.FM. Het ministerie van Veiligheid en Justitie zegde eerder toe dat de twee gedurende drie maanden medische zorg zouden krijgen.

Die afspraak wordt nu geschonden, stelt de advocaat. Het duo verkeert volgens hem momenteel in erbarmelijke omstandigheden. Ze zouden aan de diarree zijn en er zou cholera heersen op de plek waar ze nu verblijven. Inmiddels worden ze volgens Stelling geholpen door particulieren.

In eerste instantie werden de twee volgens de advocaat per ambulance naar een kliniek gebracht. "Maar daar was niet voor betaald, dus ze stonden de volgende dag weer buiten", zei hij in het programma. De advocaat heeft staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) gesommeerd de afspraken alsnog na te komen.

Een woordvoerder van de staatssecretaris laat weten dat alles geregeld was met de kliniek. "Wij hebben de zorg en de betaling geregeld", aldus de zegsvrouw. "Als zij daar vervolgens geen gebruik van maken, is dat aan hen."

Vorige week ontstond ook al ophef rondom de medische zorg aan een asielzoeker. Toen bleek dat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) eind vorig jaar een 6-jarig meisje had uitgezet. Het meisje was toen al wekenlang ziek, maar haar klachten zouden in het asielzoekerscentrum zijn genegeerd. Een dag na de uitzetting werd acute leukemie geconstateerd.

Dit voorjaar kwam Teeven in politieke problemen naar aanleiding van de dood van de Russische activist Aleksandr Dolmatov, die zelfmoord pleegde voordat hij zou worden uitgezet. Zes oppositiepartijen steunden een motie van wantrouwen.